2017. június 7., szerda

A self-publishing leglényegesebb elemei

E bejegyzésben szeretném bemutatni azon eszközöket, amely ahhoz szükségesek, hogy valaki self-publishing szerzővé váljon.

A szakirodalom 5 olyan elemet sorol fel, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogyha valaki self-publishing szerzővé váljon:

  • Létrejön és működik egy self-publishing portál, amely felületet biztosít a szerzők számára, a műveik feltöltésére. Ez a portál gondoskodik a művek konverziójáról. (Általában Word-ben kell feltölteni, ezt alakítják át ePub-ra, Mobi-ra és más formátumokra. A portál minden alapszolgáltatása a szerző részére ingyenes.
  • A szerző rendelkezik olyan informatikai jártassággal, hogy képes feltölteni a szöveget és a címlapot, valamint az opcionáli tartozékokat: tartalmi ismertető, műfaji meghatározás, blog és webcímek megadása. A legalapvetőbb számítástechnikai használói ismertek elegendőek, különben nem is működne a konstrukció.
  • A self-publishing portál biztosítja a szerzőnek a könyveladások forgalmi adatainak napi szintű követését, úgynevezett szerzői oldal segítségével.
  • A self-publishing portál végzi az eladást, a back-office feladatokat. 
  • A szerző a könyvkiadásban szokásos 8-15 százalékos szerzői jutalék helyett jóval nagyobb mértékű, legalább 60-70 százalékos részesedést kap a bevételből.


A self-publishing elterjedését, és mint elfogadott könyv-nyilvánossági műfajnak elfogadottságát jelzi, hogy a legnagyobb tekintélyű e-book adatbázis, a Gutenberg Project is külön self-publishing szekciót hozott létre.

Felhasznált irodalom: Kerekes Pál - Kiszl Péter - Takács Péter: E-könyvészet: a digitális könyvkultúra alapvonásai. Budapest: ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet, 2013. p. 176-177.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése